Aktualności
  • slajd_1
  • slajd_2
  • slajd5
  • slajd3
  • slajd4

 

capture-20190328-083111Z przyjemnością informujemy, że ukazało się nowe, piątewydanie podręcznika Zalecenia Żywieniowe i Wartość Pokarmowa Pasz dla Drobiu (2018), praca zbiorowa pod redakcją Stefanii Smulikowskiej i Andrzeja Rutkowskiego.

Podręcznik jest kontynuacją zaleceń żywieniowych dla drobiu, opracowywanych w latach 1957–1985 przez prof. Grażynę Znaniecką, które pod tytułem Normy Żywienia Drobiu stanowiły rozdział podręcznika zatytułowanego Normy Żywienia Zwierząt Gospodarskich (PWRiL,Warszawa). W latach 1991-1996Normy Żywienia Drobiu ukazywały się jako podręczniki wydawane przez Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, opracowywane przez zespoły najlepszych polskich specjalistów w dziedzinie żywienia drobiu, pod redakcją Stefanii Smulikowskiej (1991,1993,1996).Czwarte wydanie podręcznika ukazało się podtytułem Zalecenia Żywieniowe i Wartość Pokarmowa Pasz. Normy Żywienia Drobiu (2005) praca zbiorowa pod redakcją Stefanii Smulikowskiej i Andrzeja Rutkowskiego. Obecnie opracowane Zalecenia Żywieniowe i Wartość Pokarmowa Pasz dla Drobiu (2018) uwzględniają postęp wiedzy i technologii chowu i hodowli drobiu, postęp w uprawie roślin i biotechnologii oraz zmiany w regulacjach prawnych dotyczących tych dziedzin, które miały miejsce w ciągu ostatnich lat.

W pracach zespołów powoływanych do opracowania w/w podręczników w latach 1991-2018 brało udział wiele osób, specjalizujących się zarówno w dziedzinie żywienia drobiu jak i paszoznawstwa, ich wiedza i wkład pracy zapewniały wysoki poziom opracowań. Niestety w ciągu 27 lat, które upłynęły od pierwszego wydania Norm Żywienia Drobiu kilkoro z naszych (p.m.) Współautorek i Współautorów z żalem pożegnaliśmy, w tym miejscu pragniemy im wyrazić naszą wdzięczność i szacunek.

 

Unitag QRCode 1545389616234W skład zespołów w latach 1991-2018 wchodzili PT:

Marek Adamski, Jan Barteczko (p.m.), Stanisław Buraczewski (p.m.), Andrzej Faruga (p.m.), Iwona Furgał-Dierżuk, Marcin Hejdysz, Dorota Jamroz,Jan Jankowski, Sebastian Kaczmarek, Barbara Kamińska, Paweł Konieczka,Jerzy Koreleski (p.m.), Juliusz Książkiewicz, Marta Kużdowicz, Barbara Pastuszewska, Andrzej Rutkowski, Stefania Smulikowska ,Witold Szczurek,SylwesterŚwiątkiewicz, Lidia Uziębło (p.m.), Aleksandra Ziołecka.

 

       Obecne wydanie powstało dzięki zaangażowaniu Instytutu Fizjologiii Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Oddziału Światowego Towarzystwa Wiedzy Drobiarskiej (WPSA). Podręcznik polecamy szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: biologii i hodowli zwierząt, nauk weterynaryjnych i rolniczych, nauczycielom przedmiotów zawodowych w szkołach średniego szczebla, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.

Podręcznik można zamówić w sklepie internetowym https://www.agropolska.pl/sklep/produkt/zalecenia-zywieniowe-i-wartosc-pokarmowa-pasz-dla-drobiu,24.html.

 

Redaktorzy

 

Prof. dr hab. Stefania Smulikowska                                           Prof. dr hab. Andrzej Rutkowski

Jubileuszowe XXX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”

 

logoPR  kopia Rysunek6   4 1 5 6  8 jrs CargillR black 2c EW Nutrition 3 7 capture-20180825-171859 capture-20180827-085728

   

 

Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPSA

ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 

NIP 781 188 01 68
REGON 302200544
nr konta 29 1240 3493 1111 0010 4715 7568
Bank Pekao SA II Oddział w Bydgoszczy