Zalecenia żywienia drobiu

W październiku 2025 roku ukazało się opracowanie pt. „Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu – wydanie szóste zmienione i uzupełnione” (Praca zbiorowa pod Redakcją naukową Pawła Konieczki i Anny Tuśnio oraz pod Redakcją honorową Stefani Smulikowskiej). Monografia powstała pod patronatem Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PO WPSA, a jej wydawcą jest Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk. Praca powstała przy zaangażowaniu naukowców z branży żywienia drobiu z wiodących ośrodków naukowych w Polsce. Publikacja jest kontynuacją „Norm Żywienia Drobiu”, które po raz pierwszy ukazały się w 1991 roku. Od tego czasu pozycja ta jest systematycznie aktualizowana i zajmuje szczególne miejsce w naukach rolniczych. Zalecenia te są nie tylko ważnym podręcznikiem dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników naukowych, ale stanowią również ważne narzędzie pracy dla krajowych hodowców i producentów drobiu, polskich służb doradczych, a także producentów pasz. Inspiracją do powstania niniejszego wznowienia jest spektakularny i konsekwentny sukces polskiego drobiarstwa zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nasz kraj jest obecnie liderem w produkcji drobiarskiej w Unii Europejskiej oraz jest trzecim największym eksporterem drobiu na świecie. Polska jest atrakcyjnym rynkiem dla największych firm branżowych ze względu na duży potencjał produkcyjny, stosowanie nowoczesnych rozwiązań ugruntowanych wiedzą i doświadczeniem. Na globalnym rynku produkcja drobiarska podlega jednak szybkim zmianom, dlatego aktualizacja krajowych wytycznych dotyczących żywienia drobiu przy uwzględnieniu obecnych trendów w tym zakresie stanowi ważne wsparcie dla polskich producentów. W niniejszym opracowaniu można znaleźć między innymi aktualne zalecenia żywienia różnych gatunków drobiu użytkowanego zarówno w intensywnych systemach, jak i tych bardziej ekstensywnych, a także wartość pokarmową surowców paszowych, które można stosować w żywieniu drobiu, aby w pełni wykorzystać potencjał genetyczny ptaków.

Stefania Smulikowska, Paweł Konieczka i Anna Tuśnio