Archiwum
  • slajd_1
  • slajd_2
  • slajd3
  • slajd4
  • slajd5

Doinfo3LogoWPSAInformujemy, że Zarząd na posiedzeniu w dniu 4 stycznia 2020 upoważnił dr Marcin Hejdysza - skarbnika Stowarzyszenia i dr hab. Sebastiana Kaczmarka, prof. UP - członka Zarządu, do reprezentowania Stowarzyszenia w kwestii obsługi konta i kontaktów z obsługującym konto bankiem.

W imieniu wszystkich członków PB WPSA bardzo dziękujemy Wszystkim PT osobom, które opłaciły składki za rok 2020 oraz uregulowały zaległości za lata ubiegłe. Dzięki Państwa zaangażowaniu ściągalność składek w roku 2020 osiągnęła poziom ok.70% (108 wpłat na 165 osób figurujących na liście członków WPSA).

Jednocześnie bardzo prosimy o opłacenie składki członkowskiej za rok 2021 i/lub uregulowania zaległości za lata ubiegłe. Wpłat prosimy dokonywać na konto Stowarzyszenia (nr: 29 1240 3493 1111 0010 4715 7568; Bank Pekao S.A. II Oddział Bydgoszcz) z dopiskiem: składka oraz imię i nazwisko członka.

Wysokość składek nie zmieniła się od roku 2016 i wynosi: doktoranci 45,00 PLN; członkowie zwyczajni 90,00 PLN; członkowie zbiorowi 500,00 PLN. Numer konta i wysokość składek znajdują się również na stronie PB WPSA w zakładce „Składki członkowskie”: http://www.wpsa.pl/index.php/skladki-czlonkowskie .

Przypominamy, że istnieje możliwość wystawienia faktury za wpłacone składki, po wcześniejszym powiadomieniu skarbnika Stowarzyszenia,p. dr inż. Marcina Hejdysza (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.).

image002Miło nam poinformować, że prof. dr hab. Tomasz Szwaczkowski, wspólnie z Prof. Dr. Martino Cassandro (Uniwersytet w Padwie), został redaktorem wydania specjalnego czasopismaGENESzatytułowanego: „GeneticStructure of World AnimalPopulations” (ISSN 2073-4425, IF: 3,331, MNiSW: 100 punktów)

Termin składania manuskryptów upływa 25 marca 2021 r.

Ponadto Czasopismo zapowiada wydanie specjalne pt.: „Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology”, z terminem składania manuskryptów upływającym 15 marca 2021 roku.

capture 20201029 105044Miło nam poinformować, że dr hab. Katarzyna Stadnicka, prof. UTP, wspólnie z dr Luiz Cordeiroz (INRA), została redaktorem wydania specjalnego czasopismaANIMALSw sekcjiBIRDS, zatytułowanego: „CurrentContribution to the ResearchBased on AnimalTissue and Cellular Models” (ISSN 2076-2615, IF 2,323, MNiSW: 100 punktów)

Termin składania manuskryptów upływa 31 maja 2021 r. 

capture 20201029 105044Miło nam poinformować, że Członkowi Naszego Stowarzyszenia, Panu:dr. Pawłowi Konieczce wspólnie z Panią dr DorotąBederską-Łojewską (IZ-PIB)powierzona została redakcja wydania specjalnego czasopismaANIMALSzatytułowanego „PoultryFeeding and Gut Health” (ISSN 2076-2615, IF: 2,323, MNiSW: 100 punktów)

Termin składania manuskryptów upływa 31 sierpnia 2021 r.

Ponadto ANIMALS zapowiada interesujące wydania specjalne tj.:

Birds as Models in Biomedical Research - przyjmowaniemanuskryptów do 28 lutego 2021

Birds in AgricultureEnvironments - przyjmowanie manuskryptów do 30 września 2021

AvianPathology - przyjmowanie manuskryptów do 30 października 2021

capture 20201029 105044Żywienie drobiu a zdrowie jelit” zapowiedź wydania specjalnego czasopisma ANIMALS

Miło nam poinformować, że Członkowi Naszego Stowarzyszenia, Panu:dr. Pawłowi Konieczcepowierzona została redakcja wydania specjalnego czasopisma ANIMALS, zatytułowanego „PoultryFeeding and Gut Health” (ISSN 2076-2615, IF:2,323, MNiSW: 100 punktów)

W związku z tym Pan Redaktor zaprasza Państwa do publikacji oryginalnych artykułów naukowych, studiów przypadków i artykułów przeglądowych skupiających się na najnowszych postępach w żywieniu różnych gatunków drobiu w kontekście poprawy stanu funkcjonalnego układu pokarmowego.

Zakres tematyczny jest szeroki i obejmuje m in. takie zagadnienia jak:

      • żywienie drobiu (poultrynutrition)
      • zdrowie jelit (guthealth)
      • dodatki paszowe (feedadditives)
      • immunomodulacja (immunomodulation)
      • jakość mięsa (meatquality)
      • flora jelitowa (gutmicrobiota)
      • enzymy i substacje przeciwbakteryjne (enzymes, antimicrobe)
      • zamienniki antybiotyków (antibioticsubstitutes)
      • profilaktyka (prophylaxis)

Wydanie specjalne jest otwarte na wszelkie gatunki drobiu i ma stanowić platformę, prezentujące najnowsze osiągnięcia w dziedzinie żywieniadrobiu.

Termin składania manuskryptów upływa: 31sierpnia 2021 r.

Więcej informacji znajduje się w załączniku oraz na stronie: https://www.mdpi.com/journal/animals/special_issues/poultry_feeding_gut_ealth

twps20Członkostwo w PB WPSA upoważnia do bezpłatnego dostępu do wydania elektronicznego czasopisma World’sPoultry Science Journal i archiwum czasopisma od pierwszego numeru z roku 1945. Dostęp jest możliwy po dokonaniu rejestracji, zgodnie z instrukcją, znajdującą się na stronie http://www.wpsa.com/index.php/journal/world-s-poultry-science-journal/journal-content

Od roku 2020 WPS Journal wydawany jest tylko w wersji on-line.

Skrócona instrukcja uzyskania dostępu

Marek Adamski Fot 2Szanowni Państwo, Członkowie i Sympatycy PB WPSA,

z wielką radością przyjęliśmy wiadomość o wyborze Pana profesora dr hab. inż. Marka Adamskiego, drobiarza, kolegę, członka i wieloletniego skarbnika PB WPSA, na Rektora Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy na kadencję 2020-2024.

W imieniu Zarządu oraz członków Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej pragniemy przekazać Panu Profesorowi Markowi Adamskiemu najszczersze gratulacje z życzeniami wytrwałości w realizacji założonego programu rozwoju UTP w Bydgoszczy. Cieszymy się, że członek naszego stowarzyszenia będzie piastował tak ważną i odpowiedzialną funkcję w bydgoskiej Uczelni.

List gratulacyjny

 

Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPSA

ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 

NIP 781 188 01 68
REGON 302200544
nr konta 29 1240 3493 1111 0010 4715 7568
Bank Pekao SA II Oddział w Bydgoszczy